Laidback Laos

zondag 10 juli 2011 17:58 Gepost door Maud en Martijn
Landen: Laos
Gereden Km. 37.455

Na de grote Mekong veilig met de pont overgestoken te hebben komen we in Laos. Het eerste wat hier opvalt als we er rijden…. het is er zo vreselijk rustig en kalm! Het duurde 2 uur voor we de douane en costums überhaupt konden vinden (ze hadden 2 uur pauze…), we hadden zo illegaal het land in kunnen rijden! De stressfactor valt hier ver te zoeken, en dat blijkt door het hele land te zijn.
De eerste avond komen we in een mini cafeetje terecht met onze 2 duitse lifters. De eigenaar, Boun trakteert ons op LaoLao (Laonese whiskey en 0,80 per liter!) omdat we de enige klant zijn. Het wordt een gezellig avondje zeker als Boun 2 krekels vangt ter grote van mars. Hij is van plan om ze morgen op te gaan eten (delicatesse). Om ze vers te houden en om ze niet te laten ontsnappen, breekt hij eerst de achterpoten af en dan gaat hij er nog even mee spelen. Ook leert hij ons hoe je ze moet vangen, ze schijnen namelijk te kunnen steken.   

Boun en zijn familie de dag erna
De eerste paar dagen van Laos stonden in het teken van de gibbons. Zwieren, zwaaien en zip-lijnend door de toppen van de bomen aan kabels net als de gibbons. Slapen in boomhutten, hiken, het was echt een geweldige manier om de jungle een keer te zien. Wij slapen in een romantische 2-persoonsboomhut. Maar als we een keer te lang bij vrienden in een andere boomhut blijven en het begint te onweren moeten we in het pikkedonker in de stromende regen door de jungle terug naar onze boomhut: toch spannend!

Maud onderweg naar huis....
Het noorden van Laos is erg bergachtig, groen en koel (maar 27 graden)! Met waanzinnige uitzichten, limestonekliffen en mooie kampeerplekjes. Bijna geen verkeer op de weg en omdat het low season is zijn er ook bijna geen toeristen. Je komt overal in het land dezelfde mensen tegen. We hebben dan ook geregeld wat lifters op de achterbank :-)
Het eerste grote stadje wat we aandoen is het authentieke Luang Prabang. Het ligt prachtig verscholen langs de Mekong en heeft een sfeervol centrum met mooie restaurantjes, veel tempels en monniken. We relaxen er 3 dagen in een guest house, eten lokaal op de nachtmarkt en ontdekken de vele barretjes langs het water.

af en toe even relaxen ;-)
Natuurlijk moest er ook getubed worden, Vang Vieng staat er bekend om bij backpackers en het ligt op de route. Met zoveel verhalen, slecht en goed, moesten we het toch maar zelf proberen. We huren een binnenband en woren afgezet stroomopwaarts van Vang Vieng. Na 3 barretjes aan het water hebben we nog maar 30 meter getubed… veel drankjes dus en het wordt vanzelf gezellig! ……maar 1 keer is genoeg.

On top of the world! 
Voor het zuiden van Laos hadden we wat avontuur op het programma.. offroading op het Bolaven Plateau. Whoee nou denk je van "zo spannend is dat toch niet!" Wel voor ons en onze bus in het regenseizoen. We hebben al een keer gruweljk vastgezeten op een heel stom stukje modderpad. Het is net plaksel, als je vast zit plakt het echt overal aan vast. Het heeft ons dik 4 uur gekost om los te komen. De eerste 70km gingen nog wel, veel gaten en een slechte weg. Maar nadat we een andere weg ingeslagen zijn komen we er na 45 km achter dat het hem niet gaat worden. Er zitten zelfs 2 jeeps voor ons vast in de modder. We moeten terug en een heel stuk omrijden om verder te kunnen. Maar het was zeer de moeite waard, we hebben mooie watervallen gezien, mooie omgeving en veel groen. 

de hoogste waterval van ZO azie, 120 meterWe hebben genoten van Laos en we zijn erg benieuwd wat Cambodja ons gaat brengen!

Liefs M&M  

11 Response to "Laidback Laos"

 1. Vladimir, Esther en Danko Says:

  WAUW!!! Kijk en lees jullie verhaal met enige gezonde jaloezie....wij genieten voorlopig fijn in onze eigen tuin. Ook leuk haha....
  Geniet maar verder in Cambodja en relax.

  Liefs uit Zwolle! VED

 2. Hans Says:

  Mooie plaatjes, leuke verhalen.
  ik vind het prachtig.
  geniet nog even

 3. Anoniem Says:

  Hoe kan Enschede nog interessant blijven voor jullie....Toch maar weer terug naar Emmen denk ik, dan houden jullie tenminste nog een beetje uitdaging.

 4. Anoniem Says:

  PS..Alhoewel je voor het hunebed niet meer hoeft te komen...(Google hunebed Emmen)

 5. Anoniem Says:

  Hmmm. ben ik blij dat ik ook een reis hebt geboekt. Anders is deze verleiding echt too much. Laos komt nu dus ook op mijn to-xperience-list :) Volgende wk eerst rondje Costa Rica ! maar daarvoor nog 3 dgn zwarte cross.
  survival of the fittest. ga nu even jullie foto's en film checken. Bon voyage. Dikke Zoen Chantal

 6. Anoniem Says:

  nog ff van berichtje van Schoen: pfieuw wat een perfecte sound onder het filmpje weer. Brok in de keel. vooral met alle monks bijelkaar en dan de lyrics ''lets stay together'' brilliant! re foto's : best scary die op de boomstam in the wide open. maar Maud wat een plaatje van jou daar, top! Uitzicht van boomhut is echt te mooi voor woorden.
  Nou kan zo nog wel ff doorgaan. Gewoon lekker, stom he
  ;)

 7. Anoniem Says:

  Hey maud en Martijn,
  Leuk verhaal weer en mooie foto's. Als ik de reacties hier boven lees, ja dan wordt het weer even wennen in NL ;-)
  Wij zijn inmiddels in Langkawi en morgen richting Thailand
  de Ko Butang eilanden.
  liefs en X
  Hans en Jose

 8. Ka Says:

  Hé slingerapen... wat briljant! Ook onder de indruk van het filmpje.
  Wil toch nog even vragen aan Martijn: als je vrouw onderuit gaat (1, 2, ... plons), is dan het eerste waar je naar vraagt hoe het gaat met de camera?? :p

  x Karin

 9. Anoniem Says:

  Fantasties landje dat Laos.Ik wouw dat ik daar was.Het is inmiddels toch keihard Monsoon daar in de buurt?De festivals in Nederland houden mij gellukig. Bon Voyage !

  Raymond

 10. the driver Says:

  super, al die reacties! Ik zal ze even bij langs lopen

  -een eigen tuin! tja, dan zijn wij dan weer jaloers op
  -wij genieten zeker hans
  -en we wilden juist terug om de hunebedden
  -het editten gaat steeds beter, muziek is goed he! Vooral George Baker!
  -wennen in Nederland, tja, liever op Langkawi geweest
  -ja Karin, net zoals Niek! (dat je het uberhaupt ontdekt hebt, ik dacht dat niemand het zou horen....
  -Monsoon is heerlijk, koelt het lekker af!

  Cheers M&M

 11. Anoniem Says:

  Hmmm....bij ons gingen die gibbons niet zippend over de boomtoppen!!! Toevallig nog meer gehad dan alleen laolao?;-)

  Dali

Een reactie posten