Cambodja

zondag 7 augustus 2011 12:14 Gepost door Maud en Martijn


Landen: Cambodja
Gereden km. 39.254

De grensovergang, we hadden er al wat horrorverhalen over gehoord om Cambodja in te komen via de Thaise kant. Daar wordt het zelfs al Scambodia genoemd. We waren dus voorbereid. Gelukkig was de grens met Laos - Cambodja erg klein en op een paar dollars ‘service fee’ na kwamen we er goed en snel vanaf. Na een dik half uur konden we dan ook doorrijden.

fotogeniek volk heur!
Cambodja is compleet anders dan Laos, voornamelijk vlak en dus warm. Ook het bushkamperen is hier niet meer mogelijk. Cambodja is een van 's werelds dicht-bemijndste landen, nu zoveel jaar later maakt dit nog steeds vele slachtoffers. Onze drang naar avontuur is nog niet zo groot om te gaan kamperen op een mijnenveld..
Wel grappig om te weten is dat ze in Cambodja werkelijk alles eten, de tarantula spin is een delicatesse en kakkerlakken, sprinkhanen en andere beestjes worden ook lekker naar binnen gesmikkeld. 

gefrituurde spinnen
Omdat we al een tijdje geen zee en strand meer gezien hebben rijden we vrij snel door naar de kust. Kampot en Kep, de eerste wereldwijd bekend van de pepers en de laatste bekend van de overheerlijke crab. Dat hebben we dan ook heerlijk gegeten. Toch wel met zekerheid de allerbeste verse crab in Kep met Kampot peppers! mmmm... 

de beste krab ever
Als we weer richting het zuiden rijden gaan we naar Phnom Penh, op een of andere manier heeft dat voor ons een hele exotische naam. Het klinkt gewoon ver, exotisch... De werkelijkheid is dat het weer gewoon een stad is met veel mensen. Wel met mooie paleizen en bezienswaarddigheden. We hadden het ons armer voorgesteld, we vragen ons dan ook af of we na al die maanden gewend zijn geraakt aan armoede.
In Phnom Penh bezoeken we ook het Tuol Sleng museum, beter bekend als S-21, de horrorlocatie waar tienduizenden mensen mishandeld en vermoord zijn. 7 mensen hebben het uiteindelijk overleefd. In heel Cambodja kom je zo nog overblijfselen tegen van de Khmer Rouge die overal dood en verderf gezaaid hebben tot 1998! Toch zijn de mensen over het algemeen vrolijk, nieuwschierig.

Toul Sleng...
Vanuit Phomh Penh rijden we richting Siem Reap waar de overblijfselen van magische tempels Ankor Watt liggen. Onderweg zien we prachtige landschappen van rijstvelden, floating villages & tempels. Siem Reap zelf is een gezellig en toeristisch stadje, zelfs in het laagseizoen is het nog aardig druk. De komende dagen gaan we dan ook tempels, tempels en nog eens tempels zien. Het is echt ongelooflijk wat mooi en groots dit alles is! Tempels overwoekerd door natuur, bomen die de tempels overgroeid hebben, heel bijzonder. Het mooiste voor ons is dat het zo groot is dat wij gewoon tussen de tempels kunnen parkeren en slapen. We parkeren de bus voor de hoofdattractie Ankor Watt en niemand die ons hier weg stuurt. Fantastisch. Na 2 dagen tempels van heel vroeg tot in de late middag lassen we een dagje rust in en gaan de dag erna weer verder. Dan is het ook mooi geweest met de tempels. We kunnen er even geen meer zien. Ook al zijn ze nog zo mooi. 

Ankor tempels
De laatste daagjes Cambodja breken aan en we gaan richting de grens. We steken een grens over die bijna geen toeristen ziet. Hier is ook de crematie plaats van Pol Pot. Het graf zelf stelt niks voor, het lijkt bijna een afvalplaats. Deze grens is voor ons echt een eitje en we zijn dan ook maar een half uurtje bezig om Cambodja uit te komen en Thailand weer in. Drie weekjes Cambodja heeft ons de verschillende kanten van het land laten zien. En zoals het nu is kun je je bijna niet voorstellen dat het zo geleden heeft en ze nog maar sinds 1998 verlost zijn van het regime. Nu de corruptie nog! We hebben geen land gezien met zulke grote tegenstellingen, de meeste Hummers rijden hier rond maar ook de grote armoede en mensen die niks hebben. Maar toch zijn de mensen onvoorstelbaar positief, vriendelijk, nieuwschierig en vrolijk! Liefs M&M


    7 Response to "Cambodja"

 1. Anoniem Says:

  Hebben jullie de lonely plante gescaned? gaaf de foto's... neem ff een paar kokosnoten mee voor Boris, is tegenwoordig z'n nieuwe "bal"

  Cheers Nico

 2. Anoniem Says:

  Fantasties jongens ,Ik krijg weer gewoon zin om te gaan reizen.Blijf maar lekker rondtoeren.De zomer in nederland kan je eigenlijk is geen zomer meer noemen.

  Groetjes Raymond

 3. Vladimir Esther Danko Says:

  Hey M&M,

  Heerlijk verhaal en prachtige foto's weer!!!
  Wij hebben in Zwolle morgen onze housewarming (bij deze zijn jullie uitgenodigd haha)...jullie worden dan gemist hoor! Geniet van het warme weer, zijn wij ook aan toe.

  Liefs
  Vladimir
  Esther en
  Danko

 4. Roland en Iris Says:

  Heerlijk weer om te lezen. Wij zijn inmiddels een weekje onderweg :) nu nog in Europa en helaas is het weer hier niet al te best dus gaan redelijk snel door naar het zuidoosten. Als jullie ons willen volgen, (weet niet of ik het al heb gezegd) www.lovetheworld.nl

  Heel veel plezier nog en toch op naar Australie??

  Groetje Roland en Iris

 5. Anoniem Says:

  Hola form the shoe. Iets later dan normaal, maarr... ik heb ook getravelled ;) Costa Rica, Pura vida. Wat een super land. Ik stuur jullie zo een picasa linkje ;) t zijn maar 434 pics! Wat een waanzinnige bomen over de tempels wow! en het filmpje weer..zo profi .. top hoor , het Benny Hill tune-tje hilarisch :)ge-nie-ten. oh ja de high speed stukjes heerlijk. Ik weer aan de sollicitatie met een grijns van oor tot oor. Have fun & dikke zoen,
  Chantal

 6. Anoniem Says:

  Hoi hoi

  Eindelijk een reactie, internet is hier wel dramatisch langzaam ;-( Leuk verhaal weer en prachtige foto's.
  Brrr wat een vreselijk dingen eten ze daar.
  Veel plezier, doe voorzichtig en keep in touch
  liefs en xxx
  Hans en Jose

 7. Frank en Martine Says:

  Heerlijk om dit alles weer te lezen en zien, door jullie verhalen foto en filmpje ( die helemaal top zijn ) voelen we ons weer een beetje in cambodia. wat een geweldig en inderdaad dubbel land. geniet ze !! voor het verschepen vanuit Bangkok hebben we nog wel advies als jullie willen.

  heel veel groetjes Frank en Martine

  eigenlijk zijn we wel een beetje veel jaloers !!
  geniet ervan

Een reactie posten