Centraal Pakistan & de Karakoram Highway

zaterdag 29 januari 2011 15:40 Gepost door Maud en Martijn

De eerste kras, een ontmoeting met de Volkswagen club van Pakistan, de Karakoram highway en truck-art...wat??

Helaas het is een feit, we hebben onze eerste kras te pakken… in een van de nauwe straatjes van Multan is de bus niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De weg was verspert en onze brommerwegwijspiet wist wel een omleiding, hij was alleen vergeten dat we iets breder zijn dan zijn brommer. Een riksja en onze bus door de straat paste dus niet…. Helaas.. al doen we het nog beter dan onze Duitse vrienden met truck. In Pakistan alleen al hebben ze al 3 auto’s geschampt, die dachten dat de truck wel opzij zou gaan. NOT


In Multan kwamen we er ook achter dat onze waterpomp niet meer functioneerde. Oei, wat nu, daar sta je dan in een land waar we nog geen VW gezien hebben. Gelukkig stonden we vlakbij een hotel met wifi. Even later kwamen we googlend bij de vw club pakistan (huh bestaat dat??.). Er stond een telefoonnummer bij dus maar even bellen, misschien wisten zij een oplossing. Deze meneer wist wel een shopje met VW onderdelen. Hij zou wel even bellen. En ja, hoor 10 minuten later belde hij terug met de mededeling dat er een waterpomp op voorraad lag bij 1 van zijn adresjes 150km verderop, en dat het morgen bij ons kan zijn! Wat… een reserveonderdeel in Turkije krijgen duurde al 3 dagen! De volgende dag hadden we inderdaad het onderdeel en Martijn heeft de bus weer perfect gefixed.


Omdat de shop 1,5 uur rijden van ons vandaan was en de goede richting op. Zijn we er langs gegaan. Deze liefhebber van VW had zelf een beetle staan in perfecte staat. Er zijn er ongeveer 30 en bijna allemaal in Islamabad. Achterblijfselen van ambassade personeel. Toch grappig!


De afgelopen week hebben we ons afgevraagd wat we zouden gaan doen, gaan we wel richting het noorden, of gaan we niet. We waren een beetje zat van de stof,  de uitlaatgassen, de hele dag politie escortes en de verzwakte maagjes. Maar ja de Karakoram highway lonkte ook wel een beetje naar ons… We hebben toch besloten er heen te rijden. Het voelde een beetje als een once in a lifetime opportunity om het te doen. En we zijn er heel erg blij om! Het is geweldig. Zoiets moois, groots, hebben we nog niet gezien. Wat een natuur!Stel je voor, de karaoram highway een weg die China en Pakistan verbind door ’s werelds grootste mountainrange de Himalaya en de Karakoram. Hier staan geen kleintjes, hier staan de groten der wereld. En wij rijden er door heen. Het is er echt geweldig, je voelt je erg nietig als je aan de voet van zo’n reusachtige berg staat. Het is dan ook een continue gevecht tussen weg en natuur. De weg is dan ook regelmatig onbegaanbaar door landslides, overstromingen en vallende rotsblokken. Op sommige dagen rijden we dan ook maar 100km in een dag. We hebben ongeveer dik 300km op ruige gravel gereden. En de rest op halve wegen. Maar dit is echt iets om nooit te vergeten!
Onze eindpunt was Gilgit, een stadje in het midden van de KKH. Maar iets verderop blijkt de Hunza vallei te liggen. Een van de mooiste vallein die er zijn. Maar ja, slechte weg etc.. We kunnen onze nieuwschierigheid toch niet bedwingen en rijden naar de Hunza vallei. De weg wederom compleet offroad, maar het resultaat fantastisch! Onze campingplaats was omringd door de hoogste bergen ter wereld. We hebben een prachtige gletsjer hike gemaakt op 4.000 meter hoogte, het jongste meer ter wereld gezien doordat er een enorme landslide is geweest waardoor de de vallei is afgesloten en er een enorm meer ontstaan is. Dit meer is dan ook het eindpunt van de weg, de Chinezen zijn alweer hard aan het bouwen maar dit is pas volgend jaar gereed allemaal.
Sorry voor de foto’s, wij kunnen er ook niks aan doen….


Liefs Maud & Martijn

8 Response to "Centraal Pakistan & de Karakoram Highway"

 1. Frank en Martine Says:

  beste maud en martijn,

  heerlijk om te lezen en voor ons zo herkenbaar.
  we zagen jullie planning en volgens ons lopen jullie een beetje achter, maar ja je kan beter iets goed zien dan heel snel. we zijn zelf net terug uit Bhutan en Myanmar, myanmar kom je niet door met de auto ! de enige manier is om of via india of via bangladesh te verschepen al passen jullie niet in een container.maar er zijn andere manieren !
  als je hier meer over wilt weten kun je ons altijd mailen
  frank_martine@theworldisbeautiful.nl
  heel veel succes en geniet plezier.

  Frank en Martine.

 2. Anoniem Says:

  het blijft heeeeerlijk om jullie avontuur zo te mogen blijven volgens. leuk en sommige dingen zo herkenbaar: alle vervoersmiddelen opgetuigt als kerstbomen in een kermis. de kleur grijs overal! ok, bruin-grijs, zwart-grijs, beige-grijs, maar dan de felle kleuren hier en daar.de rivier met de kabel baan en natuurlijk de donkey. ze duiken op uit het niets, beetje shrek-like : '' are we there yet?, boeh''
  blijf gezond en geniet! ik kijk weer uit naar jullie volgend avontuur !!
  X Chantal

 3. Marlous en Gerard Says:

  Ha die Maud en Martijn,
  dat is bizar om jullie in de sneeuw te zien. Wij zitten nu op de evenaar dus het is een beetje lastig om ons uberhaupt nog iets bij dat witte spul voor te stellen.
  En ja die Chinezen bouwen ook heel Afrika vol met prachtige goede asfaltwegen, hier zijn ze gelukkig wel bijna allemaal af.
  Veel plezier nog daar!
  groetjes Gerard en Marlous

 4. Anoniem Says:

  Hoezo: "wij kunnen er ook niks aan doen!!"

  Zo wrijf je het er nog even extra in. Fijn hoor

  ;)

  Groeten uit (het ook best mooie) Emmen

 5. leon Says:

  Hoi,

  Het blijft gaaf om de mooie foto's te zien en jullie verjalen te lezen!!
  Ga zo door met fotograferen en schrijven zodat we steeds jaloerser worden......

  Groeten,
  Leon

 6. mvanwoerden Says:

  Hoi Maud en martijn.
  Bedankt voor de kaart.
  Vandaag aangekomen in Nieuw Amsterdam.
  Mooie foto,s.
  Ik denk aan jullie.
  Tot gauw op skyp.
  Liefs Mies.

 7. Yvonne Says:

  Hey daar! Een bericht uit ons natte kikkerlandje. Wat leuk om jullie avonturen te volgen. Want een avontuur dat is het! Ik bewonder jullie. Hier gaat alles gewoon verder; hard werken door de week en in het weekend (wat altijd veel te snel voorbij is) proberen zoveel mogelijk te genieten. Het allerbelangrijkste toch, genieten van het leven?! Ik zal je niet vermoeien met de ontwikkelingen binnen Coulisse, want jij hebt lekker vakantie. Toch zul je binnenkort een vraag krijgen van Catharina wat over werk gaat......??! Maud, ik heb niet zoveel te melden want ik maak niet zoveel mee als jij, maar ik wilde toch wat van me laten horen. Vooral wil ik je nog heel veel plezier en geluk wensen op deze onvergetelijke reis. Probeer elk beeld en moment in je hoofd op te slaan, want dit is een ervaring om nooit te vergeten! Maar dat zul je zelf ook wel beseffen. Doe de groeten aan Martijn en 'travel safe'! Groetjes, Yvonne.

 8. Anoniem Says:

  Coole foto's weer. Gaan jullie op de volgende trip met zo'n super mooie Pakistaanse truck?
  Blijft leuk om zo een beetje mee te reizen. Beginnen jullie NL al een beetje te missen of hebben jullie daar nog geen tijd voor?
  Geniet ze!
  Liefs, Marieke

Een reactie posten