Bangladesh: Bonus country

vrijdag 6 mei 2011 12:54 Gepost door Maud en Martijn

Land: Bangladesh, 11 april t/m 4 mei
Totaal gereden km. 30.000

Bangladesh verrast ons direct. Het is er erg groen, er rijden weinig auto’s en de mensen zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig. De eerste nacht logeren we bij een hotel waar we Raymond uit A’dam ontmoeten. Ook hij wil het Sundarban Wildlife Park bezoeken, het grootste mangrovebos in de wereld. Met zijn drieen rijden we naar Khulna, waar de boottrips naar de Sundarban’s vertrekken. Diezelfde dag nog huren we een expeditiebootje met kapitein, bootsman, gids en kok voor 3 dagen. Voor we het weten slapen we die avond al op het expeditiebootje op een zijriviertje van de Ganges. 3 dagen lang genieten we van de fantastische natuur, het super eten en het niets doen! De Bengaalse tijger (die elk jaar +/- 120 mensen verorbert) hebben we helaas niet gespot…….maar misschien maar beter zo.

op een country boot tijgers spotten om 06.00 uur!
Na de Sundarban’s rijden we richting Shrimongol, lokaal bekend om de vele theeplantages. Omdat Bangladesh voor 1/3 uit water bestaat zijn er veel bruggen en ponten. Na 2 uur rijden komen we dan ook bij de pont die ons richting Dhaka brengt. Hij is in 1993 nog gerenoveerd, geen probleem dus! Wat een ding! Die zouden in Europa allang naar de schroot zijn gebracht. 3 uur later rijden we de boot weer af. Die avond krijgen we ook een voorproefje van de monsoon. De bus schudt hevig heen weer en het valt echt met bakken uit de hemel.
Shrimongal zelf is leuk om te zien, nu weten we ook waar de thee vandaan komt. Ook drinken we daar de famous 7-layer thee. Terwijl we daar zijn worden we gespot door een familie die ons onder hun hoede neemt. Natuurlijk moeten we met ze mee om te eten en hun huis te zien. Maud krijgt direct 2 verse babies in handen gedrukt!

Maud met haar nieuwe vriendinnen
Ten zuid oosten van Chittagong liggen de Chittagong Hill Tracks, volgends de boeken 1 van de must see’s van Bangladesh. Het is een heuvelachtig gebied met smalle wegen door bossen en met pontjes en stalen bruggen over rivieren. Wij staan aardig verstelt want veel van de jungle blijkt gekapt en de kale heuvel afgebrand zodat ze klaar zijn voor bananenplantages... nu wordt goed duidelijk wat ontbossing met de omgeving/grond doet, heel jammer. 
De laatste jaren had de lokale bevolking in de CHT nog wel eens bonje met de regering dus wij krijgen alle medewerking als we bij politiebureaus willen overnachten. Ideaal, de hardnekkige bedelaars worden netjes weggejaagd en ook andere nieuwsgierigen mogen hooguit 10 minuten door het horgaas meekijken hoe blanken leven.

Martijn mag zich uitleven
En dan zijn we weer in terug in Chittagong om de verscheping van de bus te regelen richting Penang, Maleisië. Voor we naar de haven rijden nemen we nog een kijkje bij de shipbreaking yards die de overjarige megatankers ontleden. Helaas komen we geen enkel terrein op vanwege de eerdere negatieve media aandacht. Ook de truuc met ons carnet biedt geen entree. Helaas kunnen we alleen van de buitenkant wat foto’s maken.

he, een halve supertanker
De 26e hebben we een afspraak bij PIL shipping, die ons ‘huis’ gaat verschepen. Mr. Asham die ons helpt met het papierwerk neemt ons mee naar de douane. Daar doen we al het nodige papierwerk en omkoping.
De dag erna is het tijd om naar de haven te gaan om de auto in de container te rijden. Het was nog even spannend of het wel paste aangezien de auto 258cm is en de deurhoogte van de container 260cm. Ook hier heeft mr. Asham een vriendje zitten die alles relatief snel regelt. De container staat al klaar en we kunnen de auto er na een uurtje al inrijden. Gelukkig past het! De auto wordt vastgezet met touwen en blokjes en de deuren dicht. Daar gaat ie….. toch raar om zo afscheid te nemen van je huis. We zien er nu al naar uit om de auto weer uit de container te halen.

daar gaat hij dan.....ken net!

Groetjes Maud en Martijn

p.s. af en toe had onze gps wat twijfels in Bangladesh maar nu werkt hij weer toppie


7 Response to "Bangladesh: Bonus country"

 1. Roland en Iris Says:

  Zo zo spannend hoor, hopelijk komt alles heel aan! Ben benieuwd hoe duur het was en hoe lang het duurde om te regelen. Wanneer komt de auto dan weer aan? Of hoe lang verwachten ze dat het duurt? Ik hoor het wel weer over de mail ;)

  Geniet lekker nog. Wij zijn ook steeds drukker met de voorbereidingen, het komt echt dichterbij ;) Nog geen exacte datum bekend maar dat komt.

  Groeten Roland en Iris

 2. Anoniem Says:

  Was het niet een idee om samen met jullie huis in die container mee te gaan? gezellig knus in het donker...;)

 3. Anoniem Says:

  Lekker wakker worden achter de computer met een eigen reis om de wereld M&M movie. Ik ruik bijna het eten, de hete lucht, het stof hmmm Bangladesh ziet er top uit op jullie pics! Ik ga volgende week er ook even tussen uit. weekje richting Alicante aan de tapas en vino :)zo nog even een paar uurtjes werken in m'n taarten cafeetje fr paar centjes. Fingers crossed voor jullie huisje-on-wheels! Errug spannend weer. XX Chantal

 4. Anoniem Says:

  Hey Maud en Martijn,
  Nou wij vonden het ook heel gezellig. Misschien van de week
  even het busje komen showen ;-)
  Hans en Jose xxx
  s/y Pim

 5. Anoniem Says:

  Bedankt voor jullie lieve moederdagkaart!
  Geniet van alles!
  Liefs,
  Mam

 6. Vladimir, Esther en Danko Says:

  Hi M&M!

  Bedankt voor de verjaardagskaart, wat een superleuke verrassing! Hoe is het met de bus? Leuke vriendinnen maak je trouwens Maud, haha! Nog make up tips uitgewisseld?

  Drie dagen in de natuur lijkt ons trouwens ook wel even heerlijk! Lekker luieren met prachtig uitzicht, tenminste als je niet een Bengaalse tijger tegenkomt. Was wel gaaf én eng geweest zeg!

  Take care! Dikke kus van ons 3.
  VED

  PS: enne passen jullie op met babies, dat schijnt besmettelijk te zijn hahaha! Ik heb over een baby boedha in China gewreven en zie wat er van is gekomen...

 7. Raymond uit Amsterdam Says:

  Goed verhaal.Ben u in Bangkok.Vandaag naar Myanmar.
  Nogmaals bedankt voor de lift en het uitstekende gezelschap op de boot.

  Veel reisplezier.

Een reactie posten