Syrie & Jordanie

woensdag 10 november 2010 18:14 Gepost door Martijn & Maud
Inmiddels zijn we in Jordanië beland! Het land waar we toch wel erg naar uitkeken en waar we graag een omweg voor wilden maken op onze route. Maar om in Jordanië te komen ging onze weg eerst door Syrië. Om van Turkije de Syrische grens over te komen was überhaupt al een heel spektakel. Wederom heeft voornamelijk Martijn alle hokjes aan de grens post gezien en de meeste meerdere malen J maar 3 uur later hadden wij alle stempels de bus had alle stempels en mochten we door naar Syrië. Bij de grens zijn we ook Niek & Karin die met hun motoren naar Afrika reizen (uit Enschede) weer tegengekomen.

Het was even wennen om van Turkije naar Syrië te gaan, waar in Turkije wel vrouwen een hoofddoek dragen waren er in Aleppo veel vrouwen totaal zwart gesluierd waren, sommigen zelf met zwart gaas voor de ogen. Ook de omgang met mannen is totaal anders als ik soms wat vroeg aan een man kreeg Martijn het antwoord. De eerste dag was dan ook even lastig maar al gauw bleek toen we in andere steden kwamen dat het allemaal wel mee viel en veel moderner waren. Zeker Damascus was erg modern terwijl het toch pretendeert een van de oudste steden van de wereld te zijn. We zijn er zelfs naar de bios geweest!

De mensen in Syrië zijn nog vriendelijker Een nacht hebben we bij een familie thuis geslapen, hij als Moslim zou zich schamen als we in de bus sliepen. We moesten in hun bed, zij namen de logeerkamer wel. Die avond zijn we bijna opgeven voor een pyramide spel en is Martijn zwaar aan de dunne geraakt door de lokale hap.

De wegen in Syrie zijn daarentegen wat minder vriendelijk… gelukkig zijn we er aan het wennen, zeker het eerste gedeelte van het land was een grote Zwitserse gatenkaas. En dan helpt het niet mee dat de bevolking hier stuntcoureur is. Wat een wegtalenten zeg NOT haha

Na 5 dagen Syrië gaan we op weg naar Jordanië, wederom leuk om alle stempels te verzamelen om de grens over te mogen. Het ging iets sneller dan Syrië maar al met al toch nog 2 uur. Vanaf de grens rijden we direct naar Amman waar we Niek & Karin weer spotten, we spreken af de volgende dag te gaan kamperen langs Kings Highway. Een fantastische weg door bergen, canyons en supermooie natuur. Onze plek die we vinden is echt fantastisch op het hoogste punt van de canyon met megauitzicht over alles en iedereen. Na een vuurchallenge (de mannen moeten natuurlijk even laten zien wat ze kunnen) maken we kampvuur en gaan we lekker bbq-en. Dit zijn toch wel de momenten waarvoor je het doet!

De volgende dag scheiden onze wegen weer en wij gaan naar de hotsprings, lekker wassen en zwemmen. We worden vriendjes met het politiebureau op locatie en drinken zoals echte Jordanezen doen chai (thee) en café met ze. Ook ’s ochtends kunnen we natuurlijk niet vertrekken zonder een theetje te hebben gedaan. Daarna op naar Petra.


Omdat het 9 november is en er verkiezingen zijn is iedereen vrij, en let wel verkiezingen zijn niet als verkiezingen in Nederland. Het gaat er hier net iets anders aan toe. Auto’s zijn van top tot teen versierd met posters/foto’s van politieke figuren. Zie je het al voor je iedereen in Nederland met een levensgrote foto van Balkenende of Rutten op je auto! Ook toeteren gaat ermee gepaard en wel de hele dag door, de posters hangen echt door de hele stad, ook gewoon voor alle wegborden. En op de dag van verkiezingen is het helemaal gekkenwerk. Hele families worden in de auto gepropt hangen uit het raam schreeuwen, toeteren, zingen, zwaaien met pistolen. Echt heel apart om mee te maken.

Bij Petra aangekomen zien we de motoren van Niek & karin al staan, ook het gele vw busje van Gerard en Marloes (ook uit Enschede, wat is dat toch??) staat er. Gezellig!

De komende dagen gaan we Petra ontdekken, op woestijnsafari in wadi rum en snorkelen in Aqaba in de rode zee. Vervelend hoor J

Liefs M&M

Klik hier voor de foto's (het zijn er een beetje veel....)

16 Response to "Syrie & Jordanie"

 1. iNek Says:

  M&M; Wij zijn vanmorgen aangekomen in Aqaba op een camping 15 km ten zuiden van het centrum. We betalen 3.5 JD p.p.p.n. en krijgen daarvoor een spot met uitzicht op de rode zee, wifi, een zwembad en natuurlijk een warme douche.
  Top dus. Wellicht dat we de bepakking een dezer dagen van de motoren halen om een dagje wadi rum te gaan doen.

  Als we jullie niet meer zien alvast een goede voortzetting!

  K&N

 2. Hans Says:

  zijn al die Enschedeërs zo reislustig of hebben ze verder toch niets te doen. Tis wel toevallig. Maar niet minder gezellig denk ik om weer nederlands te praten ipv. koeterwaals of swahili.
  veel plezier nog op die grote camping.

 3. t.huizing Says:

  Lieve M&M,
  Wat een reis, en wat leuk al die ontmoetingen.
  Toeval bestaat niet!
  Goede reis, take care en geniet ervan.
  Liefs, Jan en Tineke

 4. Roos en Matthijs Says:

  Haaai Maudie en Martinus!!

  Allereerst even een sorry dat we nog niet eerder gereageerd hebben.. De afgelopen weken zijn in beslag genomen door werk, klussen en vakantievoorbereidingen.. Wel jullie verhalen gelezen en nu weer terug van vakantie een berichtje van ons!
  Het klinkt echt geweldig wat jullie meemaken! Vooral ook deze landen waar je normaal niet zo snel zou komen klinken heel indrukwekkend. En zo te lezen werkt de bus ook steeds beter mee! Super!
  Wat grappig dat jullie telkens dezelfde mensen uit Enschede tegenkomen zeg.. Wel gezellig!
  Aan de kaart te zien zitten jullie nu (weer) in Jordanië, ik kijk bijna elke dag even waar jullie zijn.. Reis voorzichtig en geniet ervan! Vooral van die Canyon achtige overnachtingen! WAUW!

  Veel liefs, Roos, Matthijs en Jules

 5. Roos en Matthijs Says:

  Oh ik vergis me natuurlijk... Komt door het dubbele bericht. Jullie zitten nu in Jordanië, niet 'weer in Jordanië'.. ;-)

 6. Anoniem Says:

  hoi m&m

  de foto's zijn allemaal erg mooi maar waar zijnde foto's uit jordanië en syrië, die wou ik ook graag zien.

  Veel geluk verder, Tim

 7. Debberdedeb Says:

  aaah zitten jullie in Wadi Rum? Mooi he!!! Ben benieuwd naar het volgende verhaal!

 8. Vladimir, Esther & Danko Says:

  Hey M&M (en de rest van Enschede, t gezellig Oosten vh land haha)

  De komende dagen gaan jullie Petra ontdekken, op woestijnsafari in wadi rum en snorkelen in Aqaba in de rode zee. We zijn niet jaloers hoor, maar wat gaaf! Echt super! Veel leuker dan Roemenië waar V vorige week was. Volgende week gaat ie voor 2 weken naar China en Taiwan, ook leuk. D&E blijven lekker thuis, onze tijd komt nog wel....

  Veel plezier, geniet van alles en liefs van ons!
  VED

 9. Anoniem Says:

  uhm ja, ik heb de kleurplaat af die bij het tabblad media staat. Wat moet ik daar nou mee doen??

 10. Renee Says:

  Haai!! Supervet verhaal weer. Ben jaloers! Vooral die foto met met dat mega uitzicht is fantastisch. Nu ff verder met foto's kijken. Wel ff ontspannend tussen het solliciteren door! Have fun xx

  PS: nog gelukt met smsjes sturen?

 11. Anoniem Says:

  Geniet met jullie mee.Wat een ervaring. En...het kan niet afgenomen worden. Groetjes Tante Henny.

 12. Ka Says:

  Weer terug in Amman, zie ik. Als jullie nog voor de sticker willen gaan: in het boekenwinkeltje links van het cafe/restaurantje waar we wat gegeten en gedronken hebben (met Jami, de Fin) verkopen ze ze.

  Fijn dat we nog een bijdrage hebben kunnen leveren en dat de ophanging inmiddels gelast is! Stoer trouwens dat jullie gewoon Wadi Rum in zijn gecrosst. Vast komen te zitten in de woestijn moet je ook van je lijstje af kunnen vinken ;).
  We hebben vanavond (bijna al) jullie foto's bekeken met hilarische subtitles. Erg gelachen.

  Jullie ook een hele goede reis, we vonden het erg gezellig met jullie te reizen. Na terugkomst grillen we een kipje in Enschede.
  We'll keep in touch!

  Niek en Karin

 13. mvanwoerden Says:

  Hai M$M
  Wat een foto,s zeg.
  En mooi.
  Ik zag dat Karel er ook was?
  Jullie genieten.
  Martijn zorg goed voor m,n dochter?
  Maud zorg goed voor Martijn?
  Ik geloof dat dit wel goed komt.
  Ik denk aan jullie.
  Liefs mies.

 14. Anoniem Says:

  alle mensen! waarom gaan we allemaal niet zo'n reis maken. wat een geweldige ervaringen. Ik maak op het OPDC ook van alles mee, maar dat zijn meestal dingen waar ik moedeloos van wordt:)
  Dit zijn dingen die je je leven niet vergeet. En het mooie is dat jullie nog zeeën van tijd voor je hebben.
  Het is erg leuk om te lezen en we genieten op deze manier een beetje met jullie mee.

  Groet,

  Peter

 15. leon Says:

  Het blijft leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken. Vooral de gastvrijheid van alle mensen die jullie ontmoeten is volgens mij heel bijzonder!!
  Wat een supergave foto's hebben jullie gemaakt.

  groeten,
  Leon

 16. Anoniem Says:

  Hey Maud en Martijn,

  Wat een mooi verhaal! En ik hier maar zwoegen met flesjes melk, poepluiers en slapeloze nachten. Geniet nog maar lekker van alle vrijheid! Met Milan gaat alles goed hoor. Het wil alleen maar drinken. Net zijn vader.
  Ik zal binnenkort wat nieuwe foto's op de hyves zetten dan kunnen jullie hem ook bewonderen.

  Veel plezier nog.

  groetjes Agnes

Een reactie posten